۳ آذر در دنیای علم چه خبر؟
تقویم علم؛
تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوریها، کشفها و حتی زادروزها و درگذشتهای دانشمندان و مخترعان تأثیرگذار جهان را در برمیگیرد.
به گزارش خبرگزاری زندگی نیوز، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوریها، کشفها و حتی زادروزها و درگذشتهای دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمیگیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 3 آذر برابر با 23 نوامبر را ورق میزنیم.
***
ولادیسلاف نیکولایویچ وولکوف
۲۳ نوامبر ۱۹۳۵ میلادی برابر با 3 آذر ۱۳۱۴ خورشیدی ولادیسلاف نیکولایویچ وولکوف، کیهاننورد و مهندس پرواز روس در ماموریتهای کپسول فضایی سایوز ۷ در سال ۱۹۶۹ و سایوز ۱۱ در سال ۱۹۷۱ بهدنیا آمد. سایوز ۱۱ اولین پرواز بهسمت ایستگاه فضایی سالیوت ۱ را دو سال قبلاز شروع پروژه ایستگاه فضایی آمریکایی اسکایلب (آزمایشگاه فضایی) انجام داد و به این ایستگاه فضایی علمی متصل شد. تجهیزات موجود در سالیوت ۱ شامل تلسکوپ، طیفسنج، الکتروفتومتر و تلویزیون بود. در یک اقامت بیسابقه ۲۴ روزه، خدمه سه نفره سایوز ۱۱، سامانههای ایستگاه فضایی را بررسی کردند و تحقیقات پزشکیبیولوژیکی مهمی را انجام دادند. اقامت برنامهریزیشده ۳۰ روزه بهدلیل وقوع یک آتشسوزی کوچک و شرایط سخت کاری متوقف شد و خدمه از ایستگاه فضایی به کپسول سایوز بازگشتند و کپسول در قزاقستان با چتر نجات فرود آمد و تیم ریکاوری دریچهای را برای بیرون کشیدن هر سه خدمه باز کرد. اما در بازرسی مشخص شد که دریچه تسکین فشار هنگام ورود مجدد دچار اختلال شده و این مسئله موجب از بین رفتن جو کابین شده است. ازآنجاکه خدمه لباسهای تحت فشار نداشتند همگی ازجمله ولکوف در این حادثه جان باختند. از آن بهبعد، این دستور صادر شد که در تمام مأموریتهای بعدی سایوز استفاده از لباس فضانوردی سوکول اجباری باشد. وکول لباسی هست که فضانوردان در زمان پرتاب به فضا، تا رسیدن به ایستگاه فضایی و برگشت از فضا به زمین میپوشند. سوکول نوعی لباس فضانوردی روسی است که از فضانوردان در برابر تغییرات احتمالی فشار هوای داخل کپسول سایوز هنگام پرتاب یا فرود محافظت میکند.
ریتا آر. کولول
۲۳ نوامبر ۱۹۳۴ میلادی برابر با 3 آذر ۱۳۱۳خورشیدی ریتا آر. کولول میکروبیولوژیست آمریکایی بهدنیا آمد. او یازدهمین مدیر بنیاد ملی علوم آمریکا و اولین زن و اولین زیستشناس از زمان ظهور زیستفناوری امروزی است که به ریاست این بنیاد رسید. در دهه ۱۹۶۰ او اولین دانشمند آمریکایی بود که برنامهای رایانهای را بهوجود آورد که دادههای مربوط به طبقهبندی گونههای مختلف باکتری را تجزیهوتحلیل میکرد. این کار به کشف بزرگ او منجر شد که سویهای از باکتریهای وبا بود که به گونههای خوشخیم وبا تعلق دارند. او بعداً با تیم پژوهشیاش دریافت که هر دو نوع بیضرر و بیماریزا (تولیدکننده سم) معمولاً در مصبها و آبهای ساحلی یافت میشوند.
یوهان دیدریک وان در والس
۲۳ نوامبر ۱۸۳۷ میلادی برابر 3 آذر ۱۲۱۶ خورشیدی، یوهان دیدریک وان در والس فیزیکدان هلندی بهدنیا آمد. وان در والس در سال ۱۹۱جایزه نوبل فیزیک را برای پژوهشهایی درباره حالتهای گازی و مایع ماده دریافت کرد. ازآنجاییکه مولکولها دارای نیروی جذب و حجم (هرچند کوچک) هستند، وان در والس دو ثابت را برای در نظر گرفتن این ویژگیها وارد نظریهاش کرد و ازاینرو، نیروهای جاذبه الکترواستاتیک ضعیف بین مولکولها و بین اتمها به افتخار او نیروهای وان در والس نامیده میشوند.
والدمار پولسن
۲۳ نوامبر ۱۸۶۹ میلادی برابر با 3 آذر ۱۲۴۸ خورشیدی، والدمار پولسن مخترع و مهندس دانمارکی بهدنیا آمد. پولسن سال ۱۹۰۳ اولین دستگاه را برای تولید امواج رادیویی پیوسته ساخت و بدینترتیب به توسعه پخش رادیویی کمک کرد و آن را دستگاه فرستنده قوس نامید که به قوس پولسن هم معروف است. این دستگاه گفتار را تا شعاع ۱۵۰ مایلی منتقل میکرد. در سال ۱۹۲۰ فرستنده قوس پولسن به قدرت هزار کیلووات با برد ۲هزارو۵۰۰ مایل رسید. اختراع قبلیاش تلهگرافن بود که در سال ۱۸۹۸ آن را ثبت کرده بود و اولین دستگاه در تاریخ بود که از ضبط صدای مغناطیسی استفاده میکرد، هرچند بهدلیل خروجی صدای کم تا پیشاز پیشرفت تقویتکنندههای لوله خلاء در دهه ۱۹۳۰ از نظر تجاری ساخت این دستگاه غیرعملی بود.
۳ آذر در دنیای علم چه خبر؟
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "۳ آذر در دنیای علم چه خبر؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "۳ آذر در دنیای علم چه خبر؟"، کلیک کنید.