ساختار پویایی شناسی بهره وری پایدار در بخش کشاورزی
در یک پژوهش بررسی شد؛
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به پویایی شناسی بهره وری پایدار در بخش کشاورزی پرداخت.
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری زندگی نیوز، بهره وری در بخش کشاورزی به عنوان کلید اصلی ارتقای تولید و توان افزایی تولیدکنندگان این بخش مطرح است و در مقوله امنیت غذایی توجه به این رکن از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه با توجه به محدودیت منابع تولید در بخش کشاورزی، استفاده بهینه و پایدار از آنها برای حفظ یا افزایش سطح تولید، در راستای دستیابی به امنیت غذایی ضروری است. در گزارش حاضر ضمن پرداختن به پیش نیازها و برون دادهای بهبود بهره وری در بخش کشاورزی، به ارائه مدل پویایی شناسی ارتباط بین بهره وری و پارامترهای اثر گذار و اثرپذیر مرتبط پرداخته شده است.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «پویاییشناسی بهرهوری پایدار در بخش کشاورزی» آورده است که یکی از مهمترین ابعاد تحقق امنیت غذایی، اتکا بر تولید از منابع داخلی است که در اسناد بالادستی نظام ازجمله قانون اساسی و سیاستهای کلی نظام در بخش کشاورزی مورد تأکید قرار گرفته است. با این وجود، این اصل مهم بهدلیل نبود تأکید کافی بر ارتقای بهرهوری تولید در بخش کشاورزی بهطور مناسب مورد توجه قرار نگرفته و درنتیجه، تأمین نیازهای غذایی جامعه را با ناپایداری مواجه کرده است.
این گزارش مطرح میکند که این ناپایداری ناشی از دو عامل عمده یعنی «وابستگی به واردات» و «تهدید منابع پایه تولید» است که با گذشت زمان تشدید شده و تبعات آن علاوه بر امنیت غذایی، اقتصاد ملی را نیز تحتالشعاع قرار داده است. بنابراین میتوان ارتقای بهرهوری در بخش کشاورزی را بهعنوان تنها راهحل اصولی در شرایط فعلی برای کاهش ناپایداریهای موجود، از طریق افزایش تولید با استفاده بهینه و پایدار از منابع داخلی دانست.
این گزارش بیان میکند که دستیابی به بهرهوری پایدار در بخش کشاورزی، مستلزم نوعی تغییر جهت در رویکردها و عملکردها در راستای استفاده بهینه از نهادهها و عوامل تولید شامل نیروی انسانی، سرمایه و منابع طبیعی است؛ در حقیقت آنچه که باعث میشود کشور بتواند با استفاده از قابلیتهای داخلی به تأمین پایدار نیازهای غذایی آحاد جامعه دست یابد، تأکید بر بهرهوری در تولید کشاورزی است. افزایش بهرهوری در کشاورزی یک پیشنیاز و یک برونداد اصلی دارد؛ پیشنیاز اصلی برای افزایش «بهرهوری»، جذب «سرمایه» و برونداد اصلی آن افزایش «رقابتپذیری و جذابیت» کشاورزی است.
این گزارش ادامه می دهد که جذب «سرمایه» نیز خود از طریق افزایش «رقابتپذیری و جذابیت» کشاورزی حاصل میشود. بر این اساس سه مقوله «بهرهوری»، «سرمایهگذاری» و «رقابتپذیری و جذابیت» چرخهای پایدار را ایجاد میکنند که هسته اصلی ارتباطات بین عوامل مرتبط با بهرهوری در بخش کشاورزی را تشکیل میدهد.
در این گزارش در ادامه این عوامل را برشمرده است؛ پایداری تأمین غذا که یکی از نتایج ناشی از دستیابی به بهرهوری پایدار کشاورزی و بهتبع آن خودکفایی در محصولات راهبردی کشاورزی است، ارتقای دانش و نوآوری با افزایش سرمایهگذاری در بخش کشاورزی در راستای مدیریت علمی مزرعه و نیز افزایش توانمندی کشاورزان از طریق ارتقای دانش و نگرش ایشان که درنهایت به تحقق بهرهوری پایدار در کشاورزی میانجامد، نظاممندی تولید در نتیجه استفاده از دادهها و اطلاعات دقیق که به استفاده بهینه از نهادهها و منابع پایه، توسعه پایدار زنجیره ارزش، کاهش ضایعات و افزایش کیفیت محصولات میانجامد، پایداری منابع پایه تولید شامل آب و زمین که در اثر نگاه درآمدزایی به آب و سود سرشار سوداگری زمین، دچار بهرهبرداری بیرویه و تغییر کاربری شدهاند. ضعف قوانین و حوزه اجرا، در زمینه کنترل افزایش افسارگسیخته قیمت زمین و کنترل احتکار املاک و مستغلات (ضعف حکمرانی زمین و سیاستهای اقتصاد کلان) ازیکطرف و فضای نامساعد کسبوکار کشاورزی از سوی دیگر سبب کاهش قدرت رقابت بخش کشاورزی با سایر بخشها در جذب منابع از جمله آب و زمین شده و در نتیجه، رقابتپذیری و جذابیت کشاورزی و سرمایهگذاری در این بخش کاهش یافته و بهتبع آن بهرهوری در این بخش تحتالشعاع قرار گرفته است، توانمندی کشاورز که در اثر بهبود نگرش و ارتقای دانش، از طریق حاکم شدن رویکرد تولید نوآورانه و همچنین تنوع شغلی و معیشت پایدار شکل گرفته و نهایتاً به مدیریت علمی مزرعه و افزایش تشکلیافتگی منجر میشود، پایداری زنجیره ارزش در اثر نظاممند شدن تولید، توسعه درونزای صنایع کشاورزی و ارتقای زیرساختهای حملونقل که به کاهش قدرت واسطههای غیرضرور در بازار و بهتبع آن افزایش توانمندی کشاورزان و نیز قدرت خرید مصرفکنندگان منجر میشود و همچنین تأثیر مثبتی بر رقابتپذیری و سرمایهگذاری در کشاورزی دارد و کارآمدی سیاستهای کلان اقتصادی که در اثر تدوین و اجرای مناسب سیاستهای تجاری، ارزی، پولی و مالی و نیز حمایت هدفمند از کشاورزان، در حقیقت بستر مناسبی برای فعالان بخش کشاورزی در راستای تداوم فعالیتها و همچنین توسعه سرمایهگذاری در این بخش فراهم میکند و پیامد نهایی آن، ارتقای جایگاه بخش کشاورزی در اقتصاد ملی و بهبود رقابتپذیری و جذابیت بخش کشاورزی و سرمایهگذاری در این بخش است.
این گزارش ادامه میدهد که پارامترهای موجود در مدل پویاییشناسی بهرهوری پایدار در بخش کشاورزی، بهطور عمده از طریق افزایش دو عامل مهم یعنی «رقابتپذیری و جذابیت» و «سرمایهگذاری» در بخش کشاورزی، به ارتقای بهرهوری در این بخش میانجامد. بنابراین شناسایی میزان اثرگذاری متغیرهای موجود در مدل بر یکدیگر، گام بعدی در تعیین دقیق چگونگی ارتقای بهرهوری در بخش کشاورزی است. در میان پارامترهای موجود در مدل، برخی از آنها همچون منابع پایه آب و زمین و همچنین سرمایههای انسانی، با وجود اینکه اثرگذاری بالایی در فرایند تولید محصولات کشاورزی دارند، در شرایط موجود در وضعیت نامناسبی قرار دارند و مدیریت آنها از اهمیت بالاتری برخوردار است.
این گزارش بیان میکند که بهطور ویژه، ناپایداری ناشی از مدیریت نادرست منابع پایه تولید، به خروج این منابع از چرخه تولید و در نتیجه، تهدید تولید کشاورزی انجامیده است و این در حالی است که بازگرداندن قابلیتهای تولیدی این منابع پایه بسیار زمانبر بوده و بهسادگی میسر نخواهد بود.
این گزارش خاطرنشان میکند که بنابراین ضروری است اقدامهای لازم برای کاهش تجاوز به این منابع و پایدارسازی بهرهبرداری از آنها در دستور کار قرار گیرد. منابع انسانی بخش کشاورزی نیز وضعیت نامناسبی دارند و ازیکطرف با کمبود تخصص و دانش و ازطرفدیگر با سختی کار ناشی از عدم استفاده از فناوریهای نوین در کشاورزی و همچنین نبود تنوع شغلی و معیشت پایدار مواجهاند که این عوامل به خروج نیروهای کار جوان و متخصص از بخش کشاورزی میانجامد و نتیجه مستقیم آن، کاهش بهرهوری تولید کشاورزی است. بنابراین اهتمام ویژه بر ماندگاری سرمایههای انسانی جوان و متخصص در بخش کشاورزی و ارتقای دانش ایشان از ضروریات ارتقای بهرهوری پایدار در این بخش است.
ساختار پویایی شناسی بهره وری پایدار در بخش کشاورزی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ساختار پویایی شناسی بهره وری پایدار در بخش کشاورزی" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ساختار پویایی شناسی بهره وری پایدار در بخش کشاورزی"، کلیک کنید.