صادرات ایران به روسیه به 760 میلیون دلار رسید

صادرات ایران به روسیه به 760 میلیون دلار رسید

مدیرکل دفتر مطالعه، پایش و توسعه تجارت خارجی سازمان تعاون روستایی ایران گفت: در 10 ماهه امسال 760 میلیون و 373 هزار دلار صادرات ما به کشور روسیه بوده است.

صادرات ایران به روسیه به ۷۶۰ میلیون دلار رسید

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری زندگی نیوز،  سید روح الله لطیفی با بیان اینکه تا قبل از این که کشورمان عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شود یا به روایتی موافقت نامه تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا را در پنجم آبان 1398 اجرایی کند، سهم تجارت مان با کشور های عضو اوراسیا به ویژه کشور روسیه خیلی کمتر بود، اظهار کرد: سقف صادرات مان به روسیه که کشور اصلی این اتحادیه است حدود 300 میلیون دلار بوده و در حال حاضر نیز در 10 ماهه امسال 760 میلیون و 373 هزار دلار صادرات ما به کشور روسیه است. ارمنستان هم که عضو این اتحادیه است 334 میلیون دلار و برای کشور های دیگری که در این اتحادیه مثل قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس هستند، بازار حدود 180 میلیون نفره ای با کاهش تعرفه های تجارت به مسیر ایران باز شده و تجارت ما با این کشور ها رقابتی تر شده است.

وی گفت: کاهش هزینه های تعرفه ای و از طرفی بحران اوکراین باعث شده که ما یکی از تامین کننده های نیاز های غذایی کشور روسیه با بیش از 140 میلیون نفر جمعیت باشیم. از طرفی در تولید غلات هم روسیه یکی از اقطاب تولید در دنیاست و ما در روز گذشته موافقتنامه درازمدت تامین غلات را با این کشور به امضا رساندیم که این هم در امنیت غذایی کشورمان می تواند یک رخداد و رویداد مناسبی باشد.

مدیرکل دفتر مطالعه، پایش و توسعه تجارت خارجی سازمان تعاون روستایی تصریح کرد:در برخی محصولات وقتی بازاری برای کشور ما باز می شود، چند اتفاق می افتد. یکی این که اگر ما بتوانیم بر اساس ذایقه بازار با قیمت رقابتی، کیفیت مناسب و تداوم استمرار در این بازار حضور داشته باشیم، طبیعی است که اگر کشش بازار در آن موضوع و نیاز کالایی وجود داشته باشد سهم بیشتری از آن بازار را به دست می آوریم. دیگر اینکه بحران اوکراین هم کمک کرد. چون برخی کشور ها که تامین کننده کالای مورد نیاز روسیه بودند، با تحریم این کشور عملاً خود را تحریم کردند و مسیر جدید برای توسعه روابط تجاری به ویژه در حوزه تامین مواد غذایی برای کشور ما در روابط ما با روسیه فراهم شد و برخی از کالاهایمان از سبزیجات، میوه، سیب، کیوی، خشکبار مثل پسته، کشمش و انواع و اقسام میوه های کشورمان و محصولات زراعی و باغی مسیرشان را به این کشور باز کردند.

بیش از 60 درصد صادرات فلفل دلمه کشور به روسیه است

لطیفی عنوان کرد:به غیر از این موارد مواد غذایی دیگری مثل رب، اسپتیک رب و محصولات آماده هم به این کشور راه باز کردند. تقریباً بیش از 60 درصد صادرات فلفل دلمه ای ما به روسیه است که نشان می دهد این بازار چه رغبتی به این محصول ایرانی نشان داده و همین هم باعث می شود تولیدات مان جهانی تر شود.

وی همچنین افزود: برای بازار های جهانی باید استاندارد ها رعایت شود و رعایت این استاندارد ها باعث می شود تا در تولید محصولات در داخل حتی برای تامین نیاز های داخل هم، کیفیت محصولات ما افزایش پیدا کند. بیش از 130 کشور دنیا خریدار محصولات کشاورزی ما بودند. در برخی قاره ها ممکن است برخی کالا هایی که ماندگاری بیشتر دارند ورود پیدا کرده باشند. مثلاً در برخی کشور های آفریقایی انواع و اقسام کشمش وارد شده و از ما خریداری کرده اند. در قاره آمریکا هم همین طور. در استرالیا و قاره اروپا هم بسیاری از محصولات ما حتی محصولات درختی را خریدار هستند.

مدیرکل دفتر مطالعه، پایش و توسعه تجارت خارجی در ادامه گفت:خشکبار و زعفران گل سرسبد میوه ها و محصولات کشاورزی ما هستند. خرما هم همین طور. بیش از 70 کشور دنیا انواع و اقسام خرمای ایرانی را خریداری کردند. از خرمای استعمران، مضافتی، شاهانی، زاهدی و کبکاب و خرما های دیگری که در کشور ما به وفور در اقلیم های مختلف کشت می شود.

برای ورود بهتر به بازار های جهانی چند حلقه مفقوده داریم

وی اضافه کرد: برای اینکه ورود بهتری به بازار های جهانی داشته باشیم چند حلقه مفقوده داریم که تجار، بخش خصوصی و دولتی باید به آن توجه کنند. علاوه بر معرفی در بازار های هدف و فکری برای بازگشت ارز، بحث برندینگ، بحث حمل و نقل مخصوص محصولات کشاورزی و بسته بندی را باید مد نظر داشته باشند که این یکی از معضلات ما است و همین موضوع باعث شده که نزدیک به 91 درصد صادرات وزنی محصولات غذایی و کشاورزی مان به کشور های همسایه باشد.

80 درصد ارزش کالای صادراتی ما به 15 کشور همسایه بوده است

لطیفی با بیان اینکه 80 درصد ارزش کالای صادراتی ما به 15 کشور همسایه بوده و اگر می خواهیم به بازار های دوردست با حجم و ارزش بالاتر صادراتی محصولات کشاورزی را پیگیری کنیم مطمیناً باید تمام زنجیره های تولید، تامین و ارزش را در کنار هم مدیریت کنیم، گفت: اگر این اتفاق بیفتد مثل بسیاری از کالا هایی که توانستند به دوردست راه پیدا کنند و ماندگاری بالاتری دارند همچون زعفران و خشکبار می توانیم بازار های بیشتری با این ظرفیت که در کشور وجود دارد به دست بیاوریم.

وی در ادامه گفت: نیازمند نگاه تخصصی به صادرات در بحث کشاورزی هستیم که این نگاه تخصصی زیاد دیده نمی شود. حتی سازمان های دولتی، بخش خصوصی به صورت موردی و جزیی آن را دنبال می کنند و بعضاً در برخی مرز های خود شاهد تراکم بعضی از این محصولات بدون توجه به شرایط نگهداری، حمل و بازار رسانی هستیم که اتلاف منابع است. می توان با برنامه ریزی، دقت، همراهی و همکاری همه بخش های تخصصی، بخش های سیاست گذار و بخش های اجرایی آنها را به عنوان یک ثروتی که کمتر به آن توجه شده در نظر گرفت و منابع و منافع بیشتری را برای کشور متصور شد. مضاف بر این که بخش کشاورزی در کشور ما خصوصی ترین و مردمی ترین بخش اقتصاد کشور است و اگر جهت دهی مناسب شود، مطمیناً خود فعالان این حوزه می توانند با دقت بیشتر و با همراهی و همیت بیشتر منابع بیشتری را در این موضوع صرف کنند.

مدیرکل دفتر مطالعه، پایش و توسعه تجارت خارجی در پاسخ به اینکه آیا افزایش وزنی یا ارزشی صادرات ایجاد شده است؟ گفت: افزایش وزنی را تا سه برابر داشتیم و طبیعی است که افزایش ارزشی هم داشته باشیم. محصولات کشاورزی ما برخلاف سایر محصولات در حوزه صادرات با وجود اینکه کلاً دو درصد افزایش وزنی داشته، چون چهار میلیارد و 800 میلیون دلار صادرات محصولات کشاورزی و غذایی بوده، دو درصد از لحاظ وزنی افزایش پیدا کرده، اما از لحاظ ارزش 22 درصد این افزایش را داشته است.

وی تشریح کرد: این نشان می دهد نسبت به سایر محصولات همچون محصولات معدنی و پتروشیمی، جهش بیشتری را در سالی که گذشت در حوزه ارزش کالای صادراتی داشتیم که یعنی کشش این نوع محصولات خیلی زیاد است و وقتی حجم افزایش پیدا کند در برخی از کشور ها از لحاظ وزنی، طبیعی است که ارزآوری بیشتری داشته باشیم. اگر مشکل بازگشت ارز و سیاست های بازگشت ارز و تعهدات ارزی نبود مطمیناً خیلی از این محصولات با ارزش بیشتری صادر می شد. ولی ممکن است برخی از فعالان اظهار کمتری کنند و این کم اظهاری در آمار ها عدد کمتری نشان می دهد.

لطیفی با اشاره به اینکه متوسط ارزش پسته در اظهار های صادراتی بین پنج تا هفت دلار است، گفت: اگر دلار 50 هزار تومانی هم در نظر بگیریم این قیمت واقعی پسته صادراتی نیست و این نشان می دهد که این عدد ها مطمیناً خیلی بیشتر است. از طرفی، چون به سختی صادر می کنند طبیعی است آن سختگیری که باید اتفاق بیفتد اتفاق نمی افتد تا وقتی ارزش واقعی را اعلام می کنند، چون ممکن است تبدیل به توقف کامل صادرات شود.

باید بازگشت ارز آسان تر شود

وی تصریح کرد: باید به سمتی برویم که بازگشت ارز آسان تر شود و از طرفی هم شفافیت در این موضوع افزایش پیدا کند. ما در شرایط فعلی مطمیناً خیلی از لحاظ ارزش، بیشتر از این چیزی که در حال حاضر اعلام می شود در محصولات غذایی و کشاورزی صادرات داریم ولی از لحاظ وزن همین است که در آمار ها بیان می شود.

به گفته وی یکی از موضوعات مهم، ارزآوری برای کشور است. حدود 11 درصد صادرات کشورمان صادرات محصولات کشاورزی از لحاظ ارزی است و این نوع ارزآوری نشان از اهمیت این بخش دارد. توجه به تمام زنجیره ها که بتواند ارزش را چندین برابر کند نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. در زعفرانی که صادر می کنیم تقریباً بیش از 80 درصد بالای 30 گرم است. بالای 30 گرم از لحاظ تجاری، یعنی فله. این نشان می دهد که تجار ما تمایل دارند فله صادر کنند تا وزن کمتر و ارزش گذاری کمتری داشته باشد. ممکن است این زعفران به کشوری نزدیک خودمان برده و با یک عدد دیگری این را صادر کنند. ما دنبال این نیستیم که مسیر آنها را منحرف کنیم ولی حتماً با برندسازی همان ها می توانند ارزش افزوده بیشتری برای خود متصور شوند و برند زعفران ایرانی و محصولاتی شبیه به آن به نام دیگران و کام دیگران نباشد.

لطیفی در پایان گفت: دولت و مجلس مطمیناً مسیر هایی که دنبال می کنند با مشورت برخی از اتحادیه ها و تشکل ها بوده و خود برخی از این نمایندگان از دل کشاورز ها هستند و بر بعضی از این مشکلات تاکید دارند و سیاست حتماً بر این است که تسهیل شود. بخشی از مشکلات را می توان با شفافیت داخلی به صورت کامل حل کرد. ولی برخی از تجار شاید دنبال راه میانه هستند که این راه میانه ممکن است اکثر تجار و کسانی که در حوزه این صادرات محصولات، چه کشاورزی و چه محصولات دیگر هستند را دچار مشکل کند. امیدواریم آن بخش قلیل اثر زیادی بر اکثریت نداشته باشند.

صادرات ایران به روسیه به 760 میلیون دلار رسید

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "صادرات ایران به روسیه به 760 میلیون دلار رسید" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "صادرات ایران به روسیه به 760 میلیون دلار رسید"، کلیک کنید.