از دشمنان کبد خود غافل نشوید
شهرام آگاه متخصص گوارش و کبد درباره مواد آسیب رسان به کبد و راههای مراقبت از آن اظهار کرد: کبد یکی از اصلیترین ارگانهای بدن است که در متابولیسم مواد درونی مثل قند، چربی، پروتئین، ویتامین و جذب برخی مواد حاد مانند داروها و سموم نقش دارد؛ از این رو سلامت کبد هم تحت تاثیر تغذیه و نوع مواد غذایی دریافتی و هم تحت تاثیر داروها و سموم ورودی به بدن قرار دارد.
وی ادامه داد: بیش از ۹۰ درصد از داروها و سموم در کبد و کلیه متابولیسم میشود و بنابراین بسیاری از داروها و سموم بر روی کبد تاثیر دارد؛ اگر بخواهیم این موارد را نام ببریم لیستی بسیار طولانی خواهد شد، سادهترین استامینوفن تا داروهای گیاهی از طریق کبد دفع میشود. در این بین فردی که دچار مشکل کبدی است باید تا حد امکان از داروها و مسکنها استفاده نکند.
آگاه ادامه داد: مصرف الکل یکی از عوامل بسیار موثر بر تخریب کبد است؛ زمانی که الکل وارد بدن میشود توسط کبد متابولیسم شده و در نتیجه این فرایند، مادهای آزاد میشود که باید توسط خود کبد جذب شود؛ مجموع این فعل و انفعالات باعث آسیب به ساختار کبد میشود.
وی افزود: یکی از مهمترین بیماریهای کبدی اختلال کبد چرب است که ۲ نوع الکلی و غیر الکلی دارد؛ نوع الکلی که همانطور که از اسم آن مشخص است بر اثر مصرف الکل به وجود میآید؛ در نوع غیر الکلی که بسیار شایع است و ارتباط زیادی با چاقی و اضافه وزن دارد، چربی موجود در بافت بدن باعث افزایش احتمال ابتلا به کبد چرب میشود؛ بهتر است با داشتن فعالیت ورزشی و تغذیه مناسب از این اختلال جلوگیری کنید.
این متخصص گوارش و کبد تشریح کرد: برخی ویروسها و عفونتها میتواند به کبد آسیب برساند؛ ویروسها را به ۲ گروه تقسیم بندی میشوند؛ گروه اول ویروسهایی که مستقیم به کبد آسیب میرساند یا به عبارتی ویروسهایی که مکانیزم خود آنها بر حمله بر کبد استوار است، اصطلاحا این ویروسها را هپاتیت مینامیم که انواع مختلف آن با حروف a تا g نامگذاری میشود؛ گروه دوم از ویروسها هپاتیت نیستند، اما به طور غیر مستقیم بر کبد تاثیر دارد؛ مانند ویروس cnb و ebn؛ برخی از باکتریها و عفونتهای خونی نیز به صورت مستقیم و غیرمستقیم آثار ناخوشایندی بر کبد دارد.
وی درباره راههای مراقبت از کبد تشریح کرد: توجه داشته باشید که هر دارویی ممکن است بر سلامت کبد اثر بگذارد پس اگر فردی مشکل کبدی دارید بهتر است پزشک خود در جریان این موضوع قرار دهید؛ سموم وارد شده به بدن بخصوص الکلها تاثیر زیادی بر تخریب کبد دارند، این سموم فراوان در محیط و غذاها وجود دارند و فرار کردن از آنها کار سادهای نیست، اما بهتر است مراقبتهای لازم را انجام دهیم و در خوراکها غذاهای دریافتی محتاط باشیم.
آگاه افزود: همچنین برای جلوگیری از انتقال ویروس هپاتیت در مواردی که واکسن آن وجود دارد استفاده از واکسن بهترین راه پیشگیری از بیماری است، اما در مواردی که فاصله دارند و باید از تماسهای جنسی خطرناک و استفاده از سرنگ مشترک در در معتادان تزریقی خودداری کرد.
این متخصص گوارش و کبد یادآوری کرد: کسانی که مشکل کبدی دارند حتماً باید به طور مرتب چکاپ شود، زیرا سبک زندگی نامناسب امروزه احتمال ابتلا به مشکلات کبدی را افزایش میدهد.
از دشمنان کبد خود غافل نشوید
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "از دشمنان کبد خود غافل نشوید" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "از دشمنان کبد خود غافل نشوید"، کلیک کنید.